Select Page

O meni

Odjednom sam shvatila da je prošlo devet mjeseci otkad sam počela da planinarim. Sad razmišljam o svim koracima koje sam napravila, svim brdima na koje sam se popela, o svim ljudima koje sam upoznala, i čini mi se kao da se sve promijenilo. Kao da mi treba nova biografija.

Planinarenje nije o postizanju miljaže, ni o penjanju na vrhove. Planinarenje je traženje jednog mjesta koje te čini srećnim izvan svog života. Planinarenje je drugačiji život gdje se sve čini bližim originalnim instinktima, čak iako tražim najbolju aplikaciju za trekove, ili najbolje cipele, ili najdražu instagram priču, i dalje se osjećam kao da težim da se vratim osnovama.

Trenutno se nalazim u životnom dobu u kojem sve izgleda kao da je idealno, postigla sam svoje ciljeve, imam posao koji obožavam, djeca su odrasla, i osjećam se kao da sam platila dug čovječanstvu. I sad mi treba nešto lično moje. I zbog toga sam počela da planinarim. Samo sam se spakovala i krenula. U istraživanje. Sa ljudima koje nisam prije toga poznavala.

Reklo bi se da je ovo proces pronalaženja sebe. OK. Zovimo ga kakogod. Ja sam sad planinar, šetač. Zvuči cool. Ali biti šetač i planinar je promijenjena osoba, osoba sa više snage, stamine, u svim sferama svog života. Vjerovanto nisu svi planinari takvi, ali ja želim da vjerujem da jesu. I ja se osjećam kao da sam ovako promijenjena i jača na taj način uticala na sve u svom životu, i na svoj posao i na svoju djecu.

Ponekad, se u planini osjećam kao da je to svijet potpuno odvojen od standardnog svijeta. A ipak se osjećam kao početnik, negdje između, spremna da povežem ova dva svijeta. To znači da moram da uđem dublje u svijet planinara da objasnim što radim tamo, da objasnim običnom svijetu. Zašto? Ne znam. Samo se osjećam dobro i želim da to podijelim sa svijetom. Ovo je moje mjesto za dijeljenje.